dinsdag 24 maart 2009

Echte bankiers huilen wel

We zijn deze week in het Europees Parlement in Straatsburg en het belooft weer een drukke en boeiende week te worden. Vanmiddag staat er een debat gepland met commissievoorzitter José Manuel Barroso en met de Britse premier Gordon Brown, ter voorbereiding van de G20-top, die op 2 april in Londen plaatsvindt. De leiders van twintig rijkste, en grote zich ontwikkelende landen willen in Londen een nieuwe financiële architectuur vormgeven.

De groenen pleiten hier al vele jaren voor! Een tobintax op de speculatie bijvoorbeeld, levert miljarden op. We presenteerden in oktober nog een alomvattend plan met doordachte maatregelen om de kredietluchtbel te voorkomen. En om maar één voorbeeld te noemen: in Frankrijk komt bij de komende verkiezingen voormalig onderzoeksrechter Eva Joly samen met Daniel Cohn-Bendit op. Bij haar legendarische onderzoeken naar de enorme corruptie en fraude rond oliebedrijf Elf Aquitaine en Total stootte ze niet zelden op allerlei bankgeheimen, al dan niet in belastingparadijzen...

Maar goed, nu is het crisis en wil Gordon Brown plots snelsnel de financiële architectuur hertekenen...Dat is op zich zeer noodzakelijk, maar het was overigens wel dezelfde Brown die een paar jaar geleden als minister van Financiën allerlei waarschuwingen over ontsporingen in de City - samen met Wall Street hét hart van de financiële orgie - negeerde. En nu wil hij dan geschiedenis schrijven. Misschien zou het goed zijn als Brown eens eerst een 'mea culpaatje' slaat? President Obama komt ook en toont opnieuw dat hij het nieuwe soort van leiderschap inhoud geeft: 'Ik weet dat Amerika een deel van de verantwoordelijkheid draagt voor de rotzooi waar we in zitten. Maar ik weet ook dat we niet hoeven te kiezen tussen een chaotisch en keihard kapitalisme en een onderdrukkend door de overheid geleide economie. Dat is de valse keuze die niet in het belang is van ons volk of van welk volk dan ook.'

Kijk, voor een Amerikaanse president zijn dat best historische woorden en vergeleken met de Tsjechische president Vaclav Klaus (Tsjechië is nu EU-voorzitter), een groot fan van 'Reagonomics' en Maggie Thatcher, haalt Amerika momenteel Europa links in!

Maar goed, de G20 in Londen dus. Nogmaals: we zijn als groenen uiteraard niet tegen hervormingen, maar hebben zo het gevoel dat er nu even dringender zaken zijn: het helpen (her)opstarten van midden- en kleinbedrijf. Het stimuleren van innovatie en groene technologieën. Het tekenen van een nieuwe energievoorziening voor Europa. Plannen van nieuwe tracés voor openbaar vervoer. Aandacht voor de voedselcrisis en stijgende hongersnood. En het is een feit dat we banken nodig hebben voor kredietverstrekking, zoals Obama schrijft, 'het levenselixir' van een groeiende wereldeconomie.

Maar ik vrees dat er nog een mentaliteitsomslag moet plaatsvinden in financiële middens. En daar heb ik nog weinig van gemerkt. Niet zo verwonderlijk, want de jarenlange bonanza op Wall Street had natuurlijk niets meer te maken met levenselixir, maar met pure heroïne. De hele financiële wereld leefde in een artificiële bubbel en was verslaafd aan snelle winst en rommelkredieten. Het duurt nu eenmaal een tijdje om af te kicken. Maar op zijn minst zouden de managers in de financiële wereld een wat bescheidener houding mogen aannemen. Toen in Nederland een bankier - Flirs Deckers van Van Lanschot-Bankiers - zich op 16 maart publiekelijk excuseerde voor zijn rol in de kredietcrisis, was dat meteen voorpaginanieuws.

Bankiers en managers, die moeten zich gewoon maar eens even beheersen - zoals Obama bij Leno zei "enough is enough" - en gewoon hun werk doen, ten dienste van de reële economie. Ook dit maakt deel uit van onze Green New Deal.

Geen opmerkingen: